Cum ii judecam pe ceilalti...

noiembrie 21, 2009 ·

Expectanţele apar pe baza cunoştinţelor pe care le avem despre o persoană. La primul contact cu o persoană ne formăm o impresie despre aceasta, iar această impresie ne v-a determina ulterior să selectăm acele informaţii care ne confirmă părerea deja formată. Aceasta ilustrează faptul că, simultan cu formarea primei impresii, emitem faţă de persoane anumite aşteptări, pe care încercăm apoi să le confirmăm. Psihologia socială arată că expectanţele pe care le emitem pot genera distorsiuni perceptuale.
Expectanţele pot influenţa cursul evenimentelor pentru a se adeveri prin faptul că generează comportamente care solicită răspunsul aşteptat. De exemplu, dacă apreciem că o persoană este prietenoasă şi amabilă vom fi şi noi prietenoşi şi amabili. Răspunsul ei la acest comportament va fi probabil cel pe care îl aşteptăm, iar noi vom concluziona că acest comportament caracterizează persoana respectivă.Trebuie să menţionăm că, de cele mai multe ori, persoanele nu sunt conştiente de faptul că propria conduită generează îndeplinirea aşteptărilor.

Word, Zanna şi Cooper, pornind de la ipoteza că performanţele slabe la interviuri ale candidaţilor negrii se datorează expectantelor scăzute ale evaluatorilor, au realizat un studiu care cuprinde două faze:

- În prima fază, subiecti albi aveau rolul evaluatorilor. Candidatii – albi şi negri, erau complici ai experimentatorilor fiind astfel instruiţi încât nu existau între ei diferenţe semnificative în ceea ce privea performanţele. Evaluatorii nu cunoşteau acest aspect. Analiza comportamentului lor a relevat faptul că transmiteau feed-backuri pozitive candidaţilor albi, iar interviurile cu aceştia au durat mai mult decât cele ale candidaţilor negrii.
- În faza a doua, subiecţi albi, alţii decât cei din prima fază, jucau rolul candidaţilor. Evaluatorii erau complici ai experimentatorilor şi fuseseră instruiţi să transmită unei părţi a candidaţilor, un feed-back identic cu cel primit de candidaţii negri în prima fază a experimentului. Evoluţia subiecţilor era apreciată de judecători obiectivi.
Concluzia studiului a fost aceea că persoanele care fuseseră tratate precum candidaţii negri au avut o evoluţie mai slabă. Aceste persoane au declarat că s-au simţit prost şi că apreciau că ar fi avut şanse extrem de slabe să obţină postul.
Conform psihologilor sociali, procesul autoîndeplinirii profeţiilor se realizează în mai multe etape:
1.Observatorul emite anumite expectanţe eronate;
2.Observatorul acţionează ca şi când acestea ar fi adevărate;
3.Actorul, ca răspuns, îşi adaptează comportamentul la cel exteriorizat de observator;
4.Observatorul interpretează aceste comportamente ca o confirmare a credinţelor sale iniţiale.
Se apreciază că in autoîndeplinirea profeţiilor un rol important îl are efectul de confirmare perceptuală. Acest efect include tendinţa de a ignora acele comportamente care nu se potrivesc aşteptărilor emise, tendinţa de a interpreta comportamentele ambigue ca adeverind expectanţele şi tendinţa de a considera drept caracteristice pentru actor comportamentele care ne adeveresc aşteptările.

Efectul autoîndeplinirii profeţiilor se manifestă în toate activităţile care presupun interacţiunea dintre două sau mai multe persoane, interacţiune care implică procese de percepere a celuilalt şi de formulare a unor expectanţe referitoare la comportamentul acestuia, menite să regleze propriul comportament.


Cadariu Adriana, 2002

Adoptati

Nu mai cumparati animale, ADOPTATI . Sute de caini, mult mai frumosi si mai inteligenti decat un caine de rasa, asteapta in zadar un stapan. Aveti sute de optiuni. Nu le ignorati. Iubirea si fidelitatea unui caine metis este la fel cu a unui caine cu pedigree. NU FITI SNOBI!

Postări populare

Facebook

Mahatma Gandhi

"Fii tu insuti schimbarea pe care o doresti in lume!"
"Măreţia unei naţiuni şi progresul ei moral pot fi măsurate prin felul în care sunt tratate animalele."

Neale Donald Walsch

"Toti oamenii sunt speciali si toate momentele sunt deosebite"
"Nu exista nimic ce tu nu poti sa fii, nu exista nimic ce tu nu poti sa faci. Nu exista nimic ce tu nu poti sa ai."
"Raul este ceea ce numiti voi rau. Chiar si pe el il iubesc, pentru ca, numai prin ceea ce voi numiti rau, puteti cunoaste binele."
"Gandul este energie pura. Orice gand pe care in ai, l-ai avut sau in vei avea vreodata este creator. Energia gandului tau nu moare niciodata. Niciodata.... Un gand este pentru totdeauna."

Buddha

"Tot ceea ce suntem este rezultatul a ceea ce am gandit. Mintea este totul. Devenim ceea ce gandim."
"Ceea ce-l conduce pe om pe cai gresite nu este dusmanul sau ci propria sa minte"
"Fie ca tot ce are viata sa fie eliberat din suferinta"
"Fiecare om este autorul propriei sanatati sau boli"

God is to Big...

God is to Big...

Jose Garcia Marquez

"Nu plange pentru ca s-a terminat, zambeste pentru ca s-a petrecut..."
"Am invatat ca toata lumea vrea sa traiasca pe varful unui munte, fara sa stie ca adevarata fericire este in felul in care urci pantele abrupte spre varf"
"Poate ca pentru lume esti doar o singura persoana, dar pentru o anumita persoana esti intreaga lume"
"Nu te iubesc pentru ceea ce esti, ci pentru ceea ce sunt atunci cand sunt cu tine"

Adrian Nuta

“Cel care ofera tot timpul fara sa primeasca nimic in schomb, in mod deslusit si deschis, ajunge sa se simta neapreciat si epuizat emotional”

“… cei mai multi dintre noi credem ca TREBUIE sa stim cine suntem. Daca am putea realiza ca ne putem permite sa fim, fara a fi neaparat ceva, cineva sau altcineva… aproape sigur numarul de nevroze s-ar diminua considerabil…”

" ... a lasa lumea sa fie ceea ce este si a te lasa pe tina insuti sa fii ceea ce esti, observand si observandu-te impartial, sunt singurele garantii ca nu mai nivelezi oceanul cu o scandura, in incercarea dramatica de a-l face perfect"

Chakre-le

Chakre-le

Drepturi de autor

Licenţa Creative Commons
Acest blog este pus la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creative Commons. Preluarea articolelor se poate face doar cu citarea sursei, incluzand la sfarsitul articolului preluat un link valid catre http://evrika-ro.blogspot.com/. Va multumesc!